dit is onderdeel van een groter project; kijk ook eens bij de installatie, de zines en het procesboek.

Dagelijks archief

"Mag ik u wat vragen? Welke kleur en vorm vindt u dat vandaag heeft?" deze vraag stelden wij (Marieke Pras en Anoek Houben) aan in totaal ongeveer 200 mensen, tijdens HYPER en GRRN op verschillende dagen naar aanleiding van de synesthesie installatie. We vroegen ons af: kan iedereen een kleur bij de dag associëren, ongeacht of ze synestheet zijn of niet?

Zeefdruk

Iedereen die de installatie had bekeken, stelden we de vraag. Het antwoord van de meeste mensen was vrij specifiek: "Een beetje blauw-groen, zoals de zee. Maar dan lichter. En rond!". Deze kleur werd op aanwijzing van de bezoeker aangemengd, en voor de vorm van de dag kon de bezoeker kiezen uit een aantal vormen die op de zeef stonden. Vervolgens werd de kleur/vorm combinatie twee keer gezeefdrukt op een A5 kaart. De bezoeker kreeg er één mee naar huis, en wij hielden er een voor ons archief.

IJSbreker

Op de kaart die de bezoeker mee naar huis kreeg stond een tekst voorgedrukt met achtergrondinformatie over synesthesie: wat is het en wat betekent het precies? Het zeefdrukken was bedoelt als ijsbreker: de manier om met mensen in gesprek te raken over wat ze net hadden gezien in de installatie over synesthesie. Wij konden meer informatie geven, en er was tijdens het aanmengen en drukken van de kleur ruimte en tijd om vragen te stellen. Ziet iedereen met synesthesie het zelfde bij de maandag, bestaan er meer vormen? Sommige mensen konden we zelfs vertellen dat ze waarschijnkijk synesthesie hadden omdat zij zo specifiek en stellig waren in hun antwoorden: "Donderdag is donkergroen. Dat is het altijd al geweest."

Researcher's Night

We hebben op twee verschillende evenementen gestaan met deze installatie/zeefdruk combinatie: de eindexamen expositie HYPER en GRRN. GRRN is onderdeel van European Researcher's Night: een interactief festival over onderzoeken, ontwerpen en ondernemen. Het is een festival wat tegelijktijdig in 280 Europese steden gehouden wordt, waar wetenschap op een speelse en toegankelijke manier centraal staat. Deze twee evenementen en in totaal een week aan gekleurde dagen later, hebben we nu het Dagelijks Archief: een verzameling van 200 dagen in kleur en vorm.

 

Het Dagelijks Archief wordt nog steeds verder ontwikkelt, door het collectief Dissonanten. Weten waar we nog meer hebben gestaan, en welke zintuigen we nog meer hebben gecombineerd met zeefdrukken en kleuren? Kijk op de website van Dissonanten.

CONTACT

 

0683055303

info@anoekhouben.nl

ADRES

 

A-kerkhof 10-14

9711JB Groningen

kvk: 61273570