Drenthe In Transitie

DIT staat voor Drenthe in Transitie: een gezamenlijke ontdekkingstocht naar een duurzaam en energieneutraal Drenthe. Het is een initiatief van de Provincie Drenthe en de 12 Drentse gemeenten. DIT stimuleert lokale ondernemers, bewoners en ambtenaren om energievraagstukken in hun gemeente aan te pakken. De overheid faciliteert en stimuleert hierin, maar laat de ideeën en oplossingen vanuit de particulieren en ondernemers komen, om het draagvlak te vergroten.

Assen

Een team van drie ontwerpers – Ellen de Haan, Elke Uijtewaal en Anoek Houben – is gevraagd om deze ideeën en oplossingen voor energievraagstukken in de gemeente Assen te communiceren. Deze oplossingen werden onderverdeeld in drie toekomstbeelden: De Zonnestad van het Noorden, de Stad zonder afval en de Stad waar we niet gebruiken maar delen.

Assen van Vernieuwing

In de transitieagenda “Assen van Vernieuwing” komen alle projecten van zowel de ondernemers als de ontwerpers bijeen. “Assen van Vernieuwing” is een toekomstbeeld, het vertelt vanuit 2030 hoe 2016 een keerpunt was in de geschiedenis van Assen, omdat er in dat jaar belangrijke oplossingen zijn aangedragen voor energievraagstukken.  Het belangrijkste aspect hierbij is het proces: “Assen van Vernieuwing” is een proces met een open einde, het doel is om betrokkenen aan het denken te zetten.

Afvalloos

Een van de drie hoofdthema’s is de Stad zonder afval, dus voor het project is ook zo weinig mogelijk afval gecreëerd: de foto’s en flipovers die in het proces van de ondernemers zijn gebruikt, komen terug in “Assen in Vernieuwing”. Ook bij de illustraties en animatie die gemaakt zijn voor het project, is gerecycled: om het verschil tussen het heden en het verleden aan te geven, zijn delen uit het straatbeeld gesneden. Deze elementen komen later terug als een collage weer terug: geen afval, ook niet digitaal.
Achterin “Assen van Vernieuwing” is de papieren versie van de installatie ‘Untitled’ opgenomen. Deze installatie focust op de herhaling waarmee we bepaalde handelingen zo achteloos doen: het kopen, consumeren, vermorzelen en weggooien van een blikje cola. Deze installatie is ontwikkeld om mensen aan het denken te zetten, en het dialoog te openen.

Animatie

De voice-over van de animatie vertelt op een licht absurdistische wijze hoe het leven van vroeger, oftewel 2016, er zo anders uit zag als het heden van 2030. Hoe keuzes die we toen achteloos maakten, nu als heel raar worden beschouwd. Het beeld van de animatie laat ondertussen zien hoe het straatbeeld in Assen verandert, dat een prullenbak een bijzonder museumstuk is geworden.

Animatie:

De hele animatie is te zien op Vimeo:

 

Projectcoördinatie ontwerpers: Anoek Houben
Concept: Ellen de Haan, Elke Uijtewaal, Anoek Houben
Ontwerp 'Assen van Vernieuwing': Ellen de Haan, Elke Uijtewaal, Anoek Houben
Installatie 'Untitled': Ellen de Haan
Fotografie/Illustraties: Elke Uijtewaal
Animatie: Anoek Houben
Voice over: Jannes Heidinga

CONTACT

 

0683055303

info@anoekhouben.nl

ADRES

 

A-kerkhof 10-14

9711JB Groningen

kvk: 61273570