dit is onderdeel van een groter project; kijk ook eens bij de installatie, het dagelijks archief en het procesboek.

Zintuigen

Synesthesie is een kenmerk waarvan geschat wordt dat 5% van de wereldbevolking het heeft. Zintuigen werken door elkaar: geluid heeft een kleur, woorden een smaak of dagen een vorm en kleur. Er bestaan wel 100 verschillende vormen van synesthesie. De uitkomsten van synesthesie verschillen per persoon.

Interviews

Voor het project zijn 25-30 synestheten geïnterviewd. Aan de hand van de interviews worden vragen over synesthesie beantwoord. Wat zie je precies als je kleur bij dagen ziet? Zie je het letterlijk voor je, of alleen "in je hoofd"? En is het altijd het zelfde? Wordt het beïnvloed door bijvoorbeeld jaargetijden?

Zeefdruk

De boekjes zijn gezeefdrukt en met de hand gebonden. Ze zijn in vijf verschillende varianten gedrukt: donkerblauw, lichtblauw, roze, grijs en limegroen. Deze kleuren zijn het uitgangspunt geweest voor de kleuren van de binnenkant, en zijn gebaseerd op synesthetische reacties van verschillende mensen. Een dwarsfluit klinkt lichtblauw, de drie is limegroen. De teksten worden omringd door verschillende vormen en kleuren, om een synesthetische ervaring op papier op te roepen.

 

Ontwerp: Anoek Houben
Zeefdruk: Marieke Pras

CONTACT

 

0683055303

info@anoekhouben.nl

ADRES

 

A-kerkhof 10-14

9711JB Groningen

kvk: 61273570