Biases

Bij het doen van emperisch onderzoek kunnen zogeheten biases (letterlijk: vooroordelen) ontstaan in het rapporteren van de uitkomsten van het onderzoek. Deze animatie is voor het UMCG in opdracht van Jojanneke Bastiaansen gemaakt. De animatie is gemaakt voor een congres over biases in onderzoek en Integrity Factor: een website waar jonge onderzoekers uit alle disciplines informatie kunnen vinden over integriteit in onderzoek: informatie over bijvoorbeeld samenwerking, communicatie en eerlijkheid binnen onderzoek doen.

Heldere vormen

De animatie gebruikt heldere en duidelijke beeldtaal om het abstracte verhaal zo goed mogelijk uit te leggen. De kijker wordt één voor één door de biases geleid, en wordt steeds teruggebracht naar een overzicht, waardoor de kijker zich goed bewust is van waar in het verhaal hij of zij zich bevindt. Aan het einde worden alle vormen van bias nog een keer kort herhaald.

Vier biases

De animatie vertelt de vier meest voorkomende en meest ingrijpende biases, bijvoorbeeld 'citation bias': een onderzoek dat vaak wordt geciteerd, valt meer op in de databases, maar hoeft niet per se het beste resultaat te zijn in het onderzoeksgebied. Dit heeft echter wel invloed op de manier waarop onderzoekers kijken naar de verschillende onderzoeken: het lijkt dat de biases die het meest geciteerd worden, of het meest positieve resultaat geven ook de beste en belangrijkste onderzoeken zijn, terwijl dit niet altijd het geval is.v

Animatie

De hele animatie is te zien op Vimeo:

CONTACT

 

0683055303

info@anoekhouben.nl

ADRES

 

A-kerkhof 10-14

9711JB Groningen

kvk: 61273570